Ukjent dag - også for mange folldøler?

I morgen feires en forholdsvis lite kjent dag i kirkeåret. Dagen har vært markert i mange kalendre og almanakker i årevis, men vet du hva Kristi forklarelsesdag er?

Dagen feires ikke på en bestemt dato, men reguleres etter hvor tidlig eller sent påsken kommer. I år feires Kristi forklarelsesdag svært sent. Denne dagen feires i vår kirke søndag før fastelavnsøndag, dvs. drøyt en uke før fastetiden starter. Prekenteksten i år handler om den berømte episoden fra bibelhistorien der Jesus tok med seg 3 av disiplene opp på et fjell. Der viste han seg som i en sterk glans, et voldsomt lys. Samtidig var det en stemme som sa at Jesus var Guds Sønn. Disiplene var i første omgang ikke sikre på om de så et syn, eller om opplevelsen var reell.

Det er derfor Guds glans, lys og herlighet som særskilt står i fokus når gudstjenesten feires på denne dagen, 27. februar.

Stråleglans: Antependiet (alterkledet) i hvitt i Folldal kirke, komponert og vevd av Møyfrid Brendryen (2008). Liturgisk farge 27. februar er grønt, men denne kirketekstilen vi ser her,  illustrerer dagen på en fin måte.

Av: Eivind Vinje   Publisert: 26-02-2011