Folldal kirkelige fellesråd
KALENDER

søndag 20 juni
Folldal kirke
søndag 11 juli
Tollevshaugen (Grimsdalen, Dovre)
søndag 25 juli
Uppigard Streitlien bygdetun
onsdag 28 juli
Folldal kirke
søndag 1 august
Eysteinkyrkja
søndag 8 august
Meløya, Einunndalen
søndag 15 august
Einunndalen
søndag 22 august
Folldal kirke

Fastelavnssøndag

Fastelavnsris10. februar er det fastelavnssøndag. Den moderne markeringen av denne dagen er en blanding av folkelige og kirkelige tradisjoner.

Ordet 'fastelavn' kommer fra tysk og betyr egentlig 'kvelden før fasten'. De siste to-tre dagene før fastetiden starter (askeonsdag), ble i gammel tid markert med ekstra god mat. På fastelavnssøndag, blåmandag og fetetirsdag kunne man i middelalderen spise godt før den strenge fasten satte inn påfølgende onsdag. Søndagen markeres fortsatt gjerne med fastelavnsboller. Navnet 'blåmandag' kan komme av at det gjerne var blåbær eller liknende som ble servert, mens en på fetetirsdag fikk ekstra fet og næringsrik mat.

Disse matskikkene har bakgrunn i den gamle kirkelige praksis med den 40 dager lange fastetiden før påske. På blåmandag ble forøvrig alteret i katolsk tid drapert med blått (eller lilla) tøy.

Hva med fastelavnsriset? Sannsynligvis har dette enda eldre røtter, og stammer fra førkristen tid her til lands. Riset er antakelig et gammelt fruktbarhetssymbol, som skulle vekke naturen til live igjen etter en lang vinter. Det kan også tenkes at fastelavnsriset skulle fremme fruktbarheten hos menneskene ifølge gammel folketro.

Av: Britt Haukanes   Publisert: 07-02-2013
Sjå tidlegare utgåver »
Kontaktinfo

Folldal kirkekontor
Gruvvegen 7, 2580 Folldal
62 49 10 00

Selvbetjening - medl.register

https://kirken.no/medlem